Witam. Mam taki problem z drugą skodą w rodzinie a mianowicie z fabią I.Teraz jak temperatury na zewnątrz są na minusie to po długim postoju po uruchomieniu silnika po chwili zapala się lampka ciśnienia oleju. Zgaszę silnik i ponownie uruchomię to gaśnie lub nie w zależności czy silnik już odrobinę temp złapał. Jak na zewnątrz jest na plusie to wszystko ok jest. Olej to mobil 10w40 i na bagnecie max. wymieniany w czerwcu. Wymieniony czujnik ciśnienia na orginalny nowy i dalej to samo.Wypinałem kostkę od alternatora i nic to nie dało. Ciśnienie sprawdzone i jest ok nawet ciut za wysokie jak mi to kolega powiedział. Sprawdzane na zimnym i ciepłym silniku. Gdzie szukać przyczyny tego problemu? Tam powinna być już podgrzewana odma bo to rok 2007 samochodu, ale możliwe jest żeby grzałka spaliła się lub zaszła szlamem odma? Nie ma majonezu pod korkiem oleju. Z góry dzięki za jakieś tropy w celu usunięcia usterki.
kontrolka ciśnienia oleju fabia I 1,4 75KM BKY
Zwiń
X
-
Gość
-
Gość
-
Ciśnienie sprawdzane i jest wysokie na zimnym i rozgrzanym nawet podobno ciut za wysokie. Zmienię tylko naczytałem się i już sam nie wiem 5w30 czy 5w40?Ostatnio edytowany przez djhubertusss; 49363.
Komentarz
-
-
Gość
-
Gość
Komentarz
-
Gość
-
- prezes870 przeczytaj pierwszy post. Czujnik jako pierwszy poszedł do wymiany i kostka czysta. Z elektrycznego punktu widzenia to nie ma sensu się tak dziać jak jest minus na dworze a jak wilgotno i na dodatek plus to wszystko ok. W hondzie jak styki kostki anteny imo miałem zaśniedziałe to po deszczu latem nie mogłem odpalić, a w octavi jak padł czujnik parkowania to jak było słonecznie to działał a po deszczu nie
Komentarz
-
Gość
-
Gość
-
Olej mobil 5w40 i filtrona filtr. Problem rozwiązany bo dziś znów świeciło więc pojechałem zobaczyć to na własne oczy i świeciło tylko że to nie kontrolka oleju a kontrolka poziomu płynu chłodzącego i pytam się mamy czy ta kontrolka się cały czas świeciła do tej pory? A ona że tak. A pokazywałem jej kontrolki jakie są i żeby mi pokazała która jej świeci to mówiła i pokazała oleju. Poziom jest troszkę poniżej min. Pewnie odpowietrzyła się nagrzewnica i dlatego troszkę ubyło a zaczęło się tak dziać jak zaczęła jeździć na ogrzewaniu.
Komentarz
-
-
Gość
Komentarz